U bent hier

BeweegKuur

In samenwerking met een aantal beroeps- en patiëntenorganisaties heeft NISB met subsidie van het ministerie van VWS de BeweegKuur ontwikkeld.

De BeweegKuur is hét voorbeeld van verbinding tussen zorg en sport. Deze begeleiding naar een gezondere leefstijl voor mensen met overgewicht of bijvoorbeeld diabetes heeft zeer positieve effecten op gezondheid en arbeidsproductiviteit.

De BeweegKuur is een gecombineerde leefstijlinterventie voor mensen met obesitas en mensen met overgewicht in combinatie met een (andere) risicofactor, bijvoorbeeld diabetes type 2. Mensen die in aanmerking komen voor de BeweegKuur, krijgen van hun huisarts een BeweegKuur recept voorgeschreven. Een BeweegKuur duurt maximaal een jaar. Deelnemers worden vanuit de eerstelijns zorg begeleid naar een gezondere actievere leefstijl. Het doel is dat mensen zelfstandig gaan bewegen in de wijk. Behalve de huisarts, leefstijladviseur, diëtist en fysio-/oefentherapeut spelen daarom ook sport- en beweegaanbieders in de wijk een belangrijke rol zoals WSC Walking Limburg.

Het Wandel Sport Centrum WSC Walking Limburg is zo'n geregistreerde (reg.nr. 11-1293 / ROC / CIOS) aanbieder van de BeweegKuur met gediplomeerde, professionele en gespecialiseerde trainers en begeleiders voor de BeweegKuur op het gebied van wandelen, sportiefwandelen en nordic walking.

Waarom de BeweegKuur?

Overgewicht en obesitas leiden, zelfs op jongere leeftijd, tot een hoger risico op het krijgen van onder meer hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en gewrichtsklachten.

Ernstig overgewicht zorgt ook voor meer kans op bepaalde vormen van

kanker, ademhalingsproblemen, slaapapneu (stokkende adem tijdens de slaap), jicht, onvruchtbaarheid, geboorteafwijkingen, psychische en sociale problemen zoals schaamte en een negatief zelfbeeld.

Mensen met diabetes kunnen op termijn zogenaamd  ‘diabetescomplicaties’ krijgen. Dat zijn ernstige klachten die ontstaan wanneer er voortdurend te veel glucose in het bloed zit. De meest voorkomende en ernstige complicaties van diabetes hebben effect op de ogen, de nieren, het zenuwstelsel, de voeten, de gewrichten, het hart en de grote bloedvaten.

De BeweegKuur helpt om deze problemen te voorkomen, of te verminderen. Een gezonde en actieve leefstijl heeft een positief effect op deze  complicaties, en kan er onder andere voor zorgen dat er minder medicatie gebruikt hoeft te worden.

Daarnaast heeft een aanpassing in leefstijl een positieve invloed op het algemeen welbevinden van mensen.

Voor meer info:
06-10 75 45 95
info@walkinglimburg.nl
www.huisvoorbeweging.nl

Advertentie