U bent hier

Gps Wandelroutes

Als je eenmaal met een Gps hebt leren werken is wandelen of fietsen met Gps dubbel plezier. Een trip maken en zeker weten dat je niet kan verdwalen. Geen zorg meer over (de kleur van) de paaltjes, zeker weten welke kant je op wilt en je eigen tocht bewaren en weer terugzien op de computer. Thuis de pret van de voorbereiding en het terugkijken en buiten het zorgeloos toeren, wat wil je nog meer?

Wandelsportcentrum WSC Walking Limburg heeft de wandel- en fietsroute “De Maaskanter” voor de gemeente Stein ontworpen en uitgevoerd. Deze kan zowel in geprinte versie als voor een Gps gedownload worden. Verder heeft WSC Walking Limburg alle officiële wandelroutes van de toeristische werkgroep De Maaskentj gedigitaliseerd. Deze zijn ook hieronder te downloaden.

De routes van De Maaskentj zijn beschreven in de brochure Stein stil genieten. We stellen de routes beschikbaar als zip-bestand. In het zip-bestand is de gps-route in de vorm van een gpx-bestand te vinden, maar ook een bestand met een routekaart en een beschrijving van de route die uit te printen is.

Buiten bezig zijn! Veel plezier.

Wandel- en fietsroute De Maaskanter
Gedichtenroute Elsoo-Catsop
Cultuurroute Urmound-Berg-Nattenhoven
Historische route Stein-Elsloo
Natuurroute Meers-Maasband
Spirituele route Stein

Wandelroutes van WSC Walking Limburg

Wandeling Strijthagen

Wandeling door het groen en langs de vijvers van Strijthagen in Landgraaf. In de buurt van Snowworld Landgraaf, Mondoverde. De route voert over de Wilhelminaberg (220m) en daarom zijn er pakweg 100 klimmeters in de route. Er is een mogelijkheid om na pakweg 4 km de route af te korten. De route start bij restaurant de Overste Hof.

Wandeling Wijlre Eyserbos

De wandeling met hellingen gaat door het Eyserbos en via een prachtig panoramapad naar Eyserheide. Dan omlaag naar Eys en vervolgens terug door het mooie gebied van de Piepert. Start te Wijlre. Parkeerplaats naast de kerk.

Bloesemwandeling

De start is bij Eetcafé Terras Camping De Bosrand, Moerslag 4, 6265 NC in St. Geertruid. Direct na het vertrek gaan we door een mooie grubbe... Daarna gaat de wandeling over veldwegen via Libeek en St. Geertruid langs diverse fruitboomgaarden naar Eckelrade. Even na Eckelrade duiken we het Savelsbos in. Dit is een hellingbos dat is duizenden jaren geleden ontstaan doordat de Maas een heel gebied als een vallei heeft uitgesleten, waarvan de randen dan als hellingbossen zijn overgebleven. In dit bos vinden we op veel plaatsen de plant Daslook.Ook is er een prehistorische vuursteenmijn. Vuurstenen werden in die tijd gebruikt voor gereedschappen en wapens. Zodra we uit het bos komen, staan we weer bij Eetcafé De Bosrand.

Elsloo Bunderbos

We vertrekken vanuit Kasteel Elsloo en duiken daar de prachtige gebieden van het Armenbosch, het Geuller en Bunderbos in. De fraaiste Limburgse hellingbossen met bronnetjes liggen op de oostelijke Maasdalhelling. Vooral in het voorjaar is een bezoek aan het bos de moeite meer dan waard vanwege de bijzondere voorjaarsflora. In het bos leven allerlei vogels, zoogdieren en de bijzondere Vuursalamander (Salamandra salamandra). De bossen tussen Meerssen en Elsloo worden vaak aangeduid als het Bunderbos. Dit is eigenlijk de naam van het zuidelijke deelgebied nabij Bunde. Verder liggen er het Dennenbos, het Armenbos, de Wantenberg en bij Geulle vinden we het Geulderbos en bij Elsloo het Hoge en het Lage Bosch. Het Bunderbos is een langgerekt bos met een lengte van 5 kilometer en een breedte die varieert van enkele honderden meters tot meer dan een kilometer. Het gehele bos wordt doorsneden door bronnetjes en kleine beekjes. Deze vormen de afwatering aan de westelijke zijde van het plateau van Schimmert. Het is een pittige wandeling met nogal wat stijgingen en dalingen, maar zeer zeker de moeite waard.

Gerendal

Wandeling in het prachtige Gerendal met bezoek aan de orchideeëntuin. Deze toch wel pittige wandeling van ongeveer 12 km met klimmen en dalen gaat via het Biebosch en Genhoes naar het mooie Gerendal. Vertrek vanuit de parkeerplaats bij de Wilhelminatoren. De 30 m. hoge uit mergel opgetrokken uitzichttoren de Wilhelminatoren is gebouwd in 1906. In de gezellige uitspanning de Wilhelminatoren heb je een prachtig uitzicht over Valkenburg o.a. op de kasteelruïne die omstreeks 1200 gebouwd is. Dit is de enige hoogteburcht in Nederland. Het Gerendal is het beroemdste bloemendal van Limburg. Waarschijnlijk zelfs van heel Nederland. Dankzij de kalkrijke bodem groeien hier vele bijzondere plantensoorten waaronder zeldzame orchideeën. Deze rijke kalkflora kun je van dichtbij bewonderen in de orchideeëntuin in het Gerendal. De meeste kalkgraslanden worden begraasd door deze Mergellandschapen. De hellingbossen, met soms verrassende uitzichten op het Geuldal en bloeiende hoogstamboomgaarden, zijn een bezoek meer dan waard.

Benzenrade en Imstenraderbos

Pittige wandeling door bos en open veld. Af en toe in het bos flink klimmen. Prachtige vergezichten. Vertrek vanaf Auberge De Rousch, een wandeling in Parkstad vanuit Benzenrade, een dorpje vlakbij Heerlen met een prachtig bos. Het Imstenraderbos, een hellingbos met prachtige vergezichten en nieuwe natuur. Het Imstenraderbos is een eeuwenoud loofbos op steile hellingen die zo typisch zijn voor Zuid-Limburg In Benzenrade waan je je op het platte land, terwijl je een paar honderd meter van de stad Heerlen bent en al ligt het vlak bij een streekziekenhuis, toch heeft het zijn oorspronkelijke dorpskarakter weten te behouden.

Advertentie