U bent hier

NWWL wandeling in de omgeving van Ulestraten

Als je niet alleen wilt lopen omdat je het leuker en veiliger vindt dit met meerdere mensen te doen en je contacten wilt uitbreiden, of de bekende “stok achter de deur” nodig hebt, stel dan niet uit maar loop met ons mee.

Beste leden,

Op zondag 16 Oktober gaan we lopen rondom Ulestraten.

Kenmerken van de wandeling:

Vertrek op zondag 16 oktober 2016 is om 09:30 uur.

Plaats van vertrek: Cafe-zaal Bergrust, Vliegveldweg 21, 6235 NW Meerssen.

Lengte van de wandeling: ongeveer 15 km. Deze heuvelachtige wandeling gaat over prachtige wandelpaden, schitterende landwegen, smalle akkerpaden en bospaadjes. Men kan genieten van schitterende vergezichten (zie foto).

Natuurlijk is deze wandeling voor NWWL leden gratis, neem wel je KWBN-pasje mee.
 
Niet leden van NWWL zijn ook welkom, maar zij betalen € 4,00.

Met vriendelijke groeten,

Bert Limbeek
GSM: 06-2523 2784

Verticale tabs

Gebied

Landgoed Vliek, Wijngaardsberg en andere bezienswaardigheden. 

Op landgoed Vliek ligt het Kasteel met de zelfde naam. Vliek was oorspronkelijk een burcht of een versterkt huis en is vermoedelijk rond 1335 gebouwd. In de veertiende eeuw is een geslacht Van Vlieck bekend waarvan wordt aangenomen dat zij het versterkte huis of burcht bezaten en bewoonden. Rond 1725 werd het kasteel opgetrokken in Romaanse stijl, waarbij men gebruik maakte van oud muurwerk van de oude burcht. In de twintigste eeuw werd dit complex gerestaureerd.                     In de omgeving van Ulestraten bevind zich de hoeve “De Wijngaardsberg”. Dit is een kasteelboerderij met drie vleugels, gelegen op een heuvel. Hier heeft ook nog een gebouw gestaan met kasteelachtige allure. Dit gebouw is echter na de tweede wereldoorlog afgebroken, omdat het beschadigd was en in verval geraakt. Het enige wat hier nog van over is, zijn de kelders onder het maaiveld. Vanaf 2002 is het een wijngaard met een restaurant. Het gehucht Waterval, gelegen in een dal met vakwerkhuizen en vergezichten. De naam “Ulestraten” komt waarschijnlijk van het Latijnse olla dat “pot” betekend. Men heeft in Ulestraten overblijfselen van een Romeinse pottenbakkerij aangetroffen. De naam wordt ook wel verklaard als een samenstelling van oele “laaggelegen, vochtig en het meervoud van straat. Water, moeras is in het oud.-Duits üd, ül, ole. Het dorp kan dan vertaald worden als waterstraat, moerassige doorgangsweg.

Advertentie