U bent hier

Wandeltraining vrijdagmorgen in Elsloo

Deze wandeltraining is geschikt voor deelnemers met (zeer) weinig conditie een beperking en/of chronisch zieken.

We starten om 11.00 uur vanaf de parkeerplaats in Terhagen, Terhagen 1, 6181 HR, Elsloo (gem. Stein). Is achteringang kasteelpark van Kasteel Elsloo.

Achteraf iets drinken, doen we bij Con Con, Raadhuisstraat 56, 6181 HB Elsloo.

Dit is een wandeltraining van  ± 3 km en duurt  ± 1 uur.

Deze wandeltraining is toegankelijk voor nordic walkers, wandelaars, kinderen en vindt elke week plaats op een andere locatie.

Als je niet alleen wilt lopen omdat je het leuker en veiliger vindt dit met meerdere mensen te doen en je contacten wilt uitbreiden, of de bekende “stok achter de deur” nodig hebt, stel dan niet uit maar loop met ons mee.

In de door ons als trainer begeleide wandeltrainingen wordt aan conditie en uithoudingsvermogen gewerkt en gelet op ademhaling- en voeten techniek, lichaamshouding en wordt dit waar nodig gecorrigeerd. Dit geldt voor de Nordic Walkers, sportief wandelaars en wandelaars die meelopen.Tevens worden er warming-up en cooling-down oefeningen gedaan.

Na afloop kunnen we samen nog gezellig iets nuttigen.

Bovenstaande wandeltraining wordt begeleid door: Marianne Mouchart en/of Jacques Janssen, ervaren gediplomeerde trainers.

Tel. 06 - 10 75 45 95

Kosten:

€   6,- per wandeltraining
€ 50,- kaart voor 10 wandeltrainingen

Verticale tabs

Gebied

Kasteel Elsloo

Kasteel Elsloo is een kasteel gelegen in een fraaie omgeving aan de zuidzijde van het Limburgse dorp Elsloo, aan de voet van de Maasberg direct aan het Julianakanaal van Borgharen naar Maasbracht. Het maakt in feite deel uit van het op de berg gelegen historische dorpsgezicht van Elsloo.

De bouwers van het kasteel zijn de bewoners geweest van een kasteel dat oorspronkelijk meer westwaarts, direct bij een bocht in de Maas was gelegen. Omstreeks het begin van de 17e eeuw is dit kasteel, doordat de oostelijke oever door het sterk stromende Maaswater danig werd ondermijnd en daardoor in verval geraakt. Tegenwoordig zijn fundamenten van dit kasteel nog zichtbaar bij een lage waterstand van de Maas. Volgens de overlevering maakte dit kasteel deel uit van een zeer groot vroegmiddeleeuws complex van militaire gebouwen. Dit kasteel werd meerdere malen door de Noormannen geplunderd, waarna de locatie mogelijkerwijs bekend werd als een plaats met de naam 'Hasloa' of 'Escolum'. Deze aanduidingen zouden de uiteindelijke naam van het dorp 'Elsloo' kunnen verklaren. Over het Noormannenkamp 'Haslou' gingen zéér sterke geruchten de ronde. Zo zou dit kamp wel een duizend man aan Noorse strijders (wat in die tijd zéér veel was!!!) herbergen. Dit zou in overeenstemming kunnen zijn met militaire geschriften uit de Middeleeuwen, die spreken over een uitgebreide, militaire zone rondom een burcht en fort. Volgens geschiedkundigen zouden de Noormannen in het Nedersaksische kamp 'Hasloa' eveneens een aantal scheepswerven hebben opgericht met hoogstaande houttechnologie en zeer omvangrijke smidsen. Onduidelijk is hoe lang de Noormannen dergelijke activiteiten hebben weten te manifesteren. Bovendien is het nog volslagen onduidelijk of het beruchte Noormannenkamp 'Hasloa' überhaupt wel nabij het huidige Elsloo heeft gelegen.

Het kasteel is de voortzetting van een complex van een vroegere brouwerij met een inpandige watermolen en een hoeve met schuren en stallen, gelegen halverwege de Maasberg. Met uitzondering van het brouwhuis omvat het huidige kasteelcomplex dezelfde delen. Het brouwhuis werd in de 17e eeuw omgebouwd tot woonhuis maar werd na enkele branden niet meer herbouwd.

Tegenwoordig bestaat het kasteel uit een rechthoekig gebouw, waar de watermolen (Slakmolen) in is opgenomen en in latere tijden de ronde inpandige toren is bijgebouwd. Direct naast het kasteel bevindt zich een botanische tuin.

De huidige eigenaar is de gemeente Stein, waar de voormalige gemeente Elsloo na een gemeentelijke herindeling in 1982 is opgegaan. Het kasteel wordt momenteel geëxploiteerd als hotel-restaurant.

Advertentie