U bent hier

Wandeltraining donderdagmiddag in Stein

We starten om 13.30 uur vanaf de parkeerplaats (gratis) van RKSV De Ster (Voetbalclub van Stein), Heisteeg 98, 6171 NL Stein.

Deze wandeltraining is geschikt voor wie iets rustiger wilt lopen.

Dit is een wandeltraining van ± 5 km en duurt ± 1.5 uur.

Deze wandeltraining is toegankelijk voor nordic walkers en wandelaars en vindt elke week plaats op een andere locatie (raadpleeg iedere week de agenda).

Als je niet alleen wilt lopen omdat je het leuker en veiliger vindt dit met meerdere mensen te doen en je contacten wilt uitbreiden, of de bekende “stok achter de deur” nodig hebt, stel dan niet uit maar train met ons mee.

In de door ons als trainer begeleide wandeltrainingen wordt aan conditie en uithoudingsvermogen gewerkt en gelet op ademhaling- en voeten techniek, lichaamshouding en wordt dit waar nodig gecorrigeerd.

Tevens worden er warming-up en cooling-down oefeningen gedaan.

Na afloop kunnen we samen nog gezellig iets nuttigen (indien weer mogelijk i.v.m. corona).

Bovenstaande wandeltraining wordt begeleid door: Jacques Janssen, ervaren gediplomeerde trainer / coach.

06 - 10 75 45 95

Kosten:

€   7,00 per training

€ 60,00 kaart voor 10 trainingen

Pinapparatuur aanwezig

Verticale tabs

Gebied

De Wallen van Stein zijn aarden wallen die aan de noordoostzijde en zuidoostzijde gelegen zijn van het dorp Stein. Het zijn de restanten van de landweer van Stein die hier gelegen heeft. De wallen die tegenwoordig nog resten zijn gelegen tussen de Steinderweg en de Napoleonsbaan aan de zuidwestzijde en aan de noordoostzijde bij de Heidekampweg. Het tussenliggende gebied wordt ingenomen door de A2 en Knooppunt Kerensheide. De naam van de wijk Kerensheide, waaraan het knooppunt haar naam ontleent, komt wellicht van de kerende functie die de landweer had aan de rand van de heide en de grens vormt tussen het gebied van Stein en de oostelijke heidegronden.

Volgens een legende werd het gebied van de Graetheide in de negende eeuw door Koning Zwentibold aan de dorpen Elsloo, Beek en Stein geschonken om deze in gemeenschappelijk gebruik te benutten.

De Wallen van Stein kunnen niet precies gedateerd worden, maar aangenomen wordt dat ze niet eerder dan de 13e of de 14e eeuw zijn opgetrokken. De grenzen van de heerlijkheid Stein in de middeleeuwen vallen namelijk vrijwel gelijk met de landweer.

Het groengebied Meerdel is mooi gelegen in het groen aan de Ur.

Het Meeldert
Tussen Stein en Elsloo ligt een droogdal, een onderdeel van het droogdal waar de Steinderweg deels door loopt. Dit is het Meldert of Meeldert. Het ligt voor de hand om voor de naamsverklaring aan de bekende zwarte vogel te denken, toch ligt het anders. In de archieven heet het gebied “Meerdel”. Meer is niet alleen een oud woord voor grens maar kan ook duiden op drassigheid. Beide betekenissen kunnen hier van toepassing zijn. Een del of delle is een ondiep droogdal. De delle wordt doorsneden door de Drie-kuilenweg. Het gedeelte tussen de Steinderweg en de de Driekuilen behoorde tot de verdeling in de 19e eeuw tot de Graetheide. (Dit gebied overigens maakte ook deel uit van de inzet in de heistrijd tussen Elsloo en Stein). De grenzen tussen Elsloo en Stein liepen eeuwenlang (tot aan de Schaarstraat)  langs de randen van de delle. Ze vormde een een soort wig tussen beide dorpen. Mogelijk dat deze wig ooit heeft doorgelopen tot aan de Maasdalrand (zie ook Schaarstraat). 

Advertentie