U bent hier

25
apr
2024
13:30u
t/m 25 apr '24
04
jul
2024
13:30u
t/m 04 jul '24
12
sep
2024
13:30u
t/m 12 sep '24
21
nov
2024
13:30u
t/m 21 nov '24
30
jan
2025
13:30u
t/m 30 jan '25

Wandeltraining donderdagmiddag in Elsloo

Deze wandeling is geschikt voor wie iets rustiger wilt lopen.

We starten om 13.30 uur vanaf de parkeerplaats in Terhagen, Terhagen 1 B, 6181 HR, Elsloo (gem. Stein). Achteringang van Kasteelpark Kasteel Elsloo.

Na afloop drinken we gezellig iets bij het wandel & fietscafé het Slimme Schaap (50 mtr. verwijderd van de parkeerplaats).

Dit is een wandeling/training van  ± 5 km en duurt  ± 1.5 uur.

Deze wandeling is toegankelijk voor nordic walkers, wandelaars, kinderen en vindt elke week plaats op een andere locatie (raadpleeg iedere week de agenda).

Als je niet alleen wilt lopen omdat je het leuker en veiliger vindt dit met meerdere mensen te doen en je contacten wilt uitbreiden, of de bekende “stok achter de deur” nodig hebt, stel dan niet uit maar loop met ons mee.

In de door ons als trainer begeleide wandelingen wordt aan conditie en uithoudingsvermogen gewerkt en gelet op ademhaling- en voeten techniek, lichaamshouding en wordt dit waar nodig gecorrigeerd. Dit geldt voor de Nordic Walkers en wandelaars die meelopen.Tevens worden er warming-up en cooling-down oefeningen gedaan.

Na afloop kunnen we samen nog gezellig iets nuttigen.

Bovenstaande wandeling wordt begeleid door: Marianne Mouchart en/of Jacques Janssen, ervaren gediplomeerde trainers.

Tel. 06 - 10 75 45 95

Kosten:

€   8,00 per wandeltraining
€ 70,00 kaart voor 10 wandeltrainingen

Pinapparatuur aanwezig

Verticale tabs

Gebied

Het parkbos heeft veel te bieden

Stap zó het Bunderbos in en maak een mooie wandeling. Onderweg ziet u vele bronnen, beekjes en watervalletjes, intieme inkijkjes in de natuur en prachtige vergezichten. Misschien komt zelfs de ijsvogel op uw pad.

Wie in het voorjaar door het Bunderbos loopt, kan er niet omheen: heuvels vol met daslook. Deze beschermde plantensoort geurt sterk naar uien en trekt daarmee al snel de aandacht. Het kruid is in Nederland en België vrij zeldzaam, maar gedijt in het Bunderbos fantastisch door de sterke bodemerosie in het gebied.

In het begin van de negentiende eeuw leggen de nieuwe eigenaren, graaf en gravin de Geloes, een Engels landschapspark aan rondom het kasteel. Alleen voor eigen gebruik. Vanuit het theehuisje keken ze uit over het kasteel en de prachtige tuin. Dorpsbewoners mogen het park pas bewonderen vanaf 1960, als de gemeente het aankoopt.

Het ambitieuze restauratieproject van het kasteelpark heeft in 2011 de Buitenleven Natuur en Erfgoedprijs gewonnen en haalde zo een geldbedrag binnen voor de aanleg van bloemrijke graslanden en boomgroepen en de reconstructie van oude wandelpaden. Het kasteelpark gaat terug naar de sfeer van vroeger.

In de botanische tuin, naast het kasteel, loopt u over mooie slingerpaadjes langs zeldzame bomen (zoals de Japanse Notenboom en de Zijdeboom), vele soorten varens en prachtige hosta’s in allerlei kleuren. Een genot voor de natuurliefhebber. Het IVN Elsloo beheert de prachtige tuin, die beperkte openingstijden heeft van april tot oktober.

De botanische tuin ligt op een helling gevormd door de Slakbeekvallei en een uitloper van een oeroude voormalige Maasoever. Naast een grote verscheidenheid aan planten en bomen uit de hele wereld, telt de tuin ook vele kruiden met een medicinale, cultuurhistorische en magische waarde.

De overeenkomst tussen de vuursalamander, de hazelworm, de ijsvogel, de boomvalk, de bunzing, de rosse woelmuis, de zeldzame grote baardvleermuis en maar liefst twintig soorten libellen is dat deze dieren allemaal in de directe omgeving van het kasteel leven. In het dierlijke bos huist ook één van Nederlands oudste dassenburchten.

Kasteel Elsloo

Kasteel Elsloo is een kasteel gelegen in een fraaie omgeving aan de zuidzijde van het Limburgse dorp Elsloo, aan de voet van de Maasberg direct aan het Julianakanaal van Borgharen naar Maasbracht. Het maakt in feite deel uit van het op de berg gelegen historische dorpsgezicht van Elsloo.

Het kasteel is de voortzetting van een complex van een vroegere brouwerij met een inpandige watermolen en een hoeve met schuren en stallen, gelegen halverwege de Maasberg. Met uitzondering van het brouwhuis omvat het huidige kasteelcomplex dezelfde delen. Het brouwhuis werd in de 17e eeuw omgebouwd tot woonhuis maar werd na enkele branden niet meer herbouwd.

Tegenwoordig bestaat het kasteel uit een rechthoekig gebouw, waar de watermolen (Slakmolen) in is opgenomen en in latere tijden de ronde inpandige toren is bijgebouwd. Direct naast het kasteel bevindt zich een botanische tuin.

 

Advertentie