U bent hier

Wandeling donderdagmiddag Leut-Maasmechelen (B)

 

We starten om 13.30 uur vanaf de parkeerplaats bij 't kasteelhof Vilain XIIII, Dreef 148, 3630 Leut-Maasmechelen.

Deze wandeling is geschikt voor wie iets rustiger wilt lopen.

Dit is een wandeling/training van  ± 5 km en duurt  ± 1.5 uur.

Deze wandeling is toegankelijk voor nordic walkers, wandelaars, kinderen en vindt elke week plaats op een andere locatie.

Als je niet alleen wilt lopen omdat je het leuker en veiliger vindt dit met meerdere mensen te doen en je contacten wilt uitbreiden, of de bekende “stok achter de deur” nodig hebt, stel dan niet uit maar loop met ons mee.

In de door ons als trainer begeleide wandelingen wordt aan conditie en uithoudingsvermogen gewerkt en gelet op ademhaling- en voeten techniek, lichaamshouding en wordt dit waar nodig gecorrigeerd. Dit geldt voor de Nordic Walkers, sportief wandelaars en wandelaars die meelopen.Tevens worden er warming-up en cooling-down oefeningen gedaan.

Na afloop kunnen we samen nog gezellig iets nuttigen.

Bovenstaande wandeling wordt begeleid door: Marianne Mouchart en/of Jacques Janssen, ervaren gediplomeerde trainers.

Tel. 06 - 10 75 45 95

Kosten:

€   5,- per wandeling
€ 45,- kaart voor 10 wandelingen
€ 40,- kaart voor 10 wandelingen voor leden van NWWL

Verticale tabs

Gebied

Geschiedenis van 't Kasteelhof

Een middeleeuwse waterburcht

Wanneer de eerste stenen gelegd werden, kan men niet meer achterhalen. De eerste afbeeldingen van het kasteel dateren uit de eerste helft van de 16de eeuw, maar de ronde donjontorens aan de oostkant en de dubbele slotgracht met poortgebouw verraden duidelijk een oudere middeleeuwse, feodale waterburcht.

De “Heren van Leut”

In oorsprong was het kasteel een ‘huis’ waaraan feodale rechten over de dorpen Leut, Meeswijk en later ook Eisden verbonden waren.

De Van Vlodrops en hun kasteel

Tussen 1475 en 1752 bewoonde de adellijke familie Van Vlodrop het kasteel. Toen een telg uit dit geslacht in de Opstand tegen Spanje (16de eeuw), de zijde van Willem van Oranje en dus ook het protestantisme koos, gingen de rijksheerlijke dorpen een rumoerige tijd tegemoet.

Kasteelheer Willem van Meeuwen

Aan dit eigenaardige statuut van satellietstaat kwam in de loop van de 18de eeuw stilaan een einde. In 1752 kocht de katholieke Maastrichtenaar Willem van Meeuwen het kasteel en alle daaraan verbonden rechten.

Van kasteelheer tot burgemeester

In 1795 ging de Rijksheerlijkheid, samen met de rest van de Zuidelijke Nederlanden, op in het Franse Rijk. Leut, Meeswijk en Eisden werden doodgewone dorpen. De toenmalige kasteelheer werd burgemeester.

De laatste gravin

De laatste adellijke bewoner van het slot was gravin Louise Vilain XIIII. Als diepgelovige katholieke schonk zij met royale hand geld aan de plaatselijke kerken, de scholen en het verenigingsleven.

Geklasseerd domein

Na de sluiting van het ziekenhuis in de jaren tachtig werd er een verpleegtehuis voor bejaarden in ondergebracht. Het kasteel, het park en de dreven werden als monumenten van natuurschoon geklasseerd.

Het Kasteel van Leut is echter meer dan steen alleen. Het Kasteel Vilain XIIII bevindt zich in een park van 80 ha. Rond 1700 legde de men hier een classicistisch sterrenpark aan.

Advertentie