U bent hier

Wandeling dinsdagmiddag in Geleen

We starten om 14.00 uur vanaf de parkeerplaats van Brasserie De Biesenhof, Biesenweg 1,  6164 RA in Geleen.

Dit is een wandeling/training van  ± 5 km en duurt  ± 1.5 uur.

Deze wandeling is toegankelijk voor nordic walkers, wandelaars, kinderen en vindt elke week plaats.

In de door ons als trainer begeleide wandelingen wordt aan conditie en uithoudingsvermogen gewerkt en gelet op ademhaling- en voeten techniek, lichaamshouding en wordt dit waar nodig gecorrigeerd.
Dit geldt voor nordic walkers en wandelaars die meelopen. Tevens worden er warming-up en cooling-down oefeningen gedaan.

Na afloop kunnen we samen nog gezellig iets nuttigen.

Bovenstaande wandeling wordt begeleid door: Marianne Mouchart en/of Jacques Janssen, ervaren gediplomeerde trainers.

Tel. 06 - 10 75 45 95

Kosten:

€   5,- per wandeling
€ 45,- kaart voor 10 wandelingen
€ 40,- kaart voor 10 wandelingen voor leden van NWWL

Verticale tabs

Gebied

Sweikhuizen is een woonkern grenzend aan Geleen en Spaubeek behorende tot de gemeente Schinnen.
Sweikhuizen ligt op een vrij steile heuvel als onderdeel van het Plateau van Doenrade. Halverwege de helling ligt een kleine kerk die in 1739 gebouwd is. Onder aan de Sweikhuizerberg ligt een monumentale hoeve, De Biezenhof. Aan de zuidzijde wordt de helling van het plateau begroeid door het Stammenderbos en aan de noordzijde door het Danikerbos op de Danikerberg.
Aangenomen wordt dat de naam Sweikhuizen afkomstig is van het woord Zweihuizen oftewel twee huizen. De naam slaat op de bebouwing tussen twee huizen. Men vermoedt dat de Stammenhof gelegen boven op de heuvel het boven- en de Biesenhof onder aan de heuvel het benedenhuis was.

Het Stammenderbos is een bosgebied in de gemeente Schinnen in de Nederlandse provincie Limburg. Het ligt ten noordoosten van Spaubeek, ten zuidoosten van Sweikhuizen. Het bos is een hellingbos en ligt op de noordelijke helling van het Geleenbeekdal en de zuidwestelijke helling van het Plateau van Doenrade. Aan de voet van het hellingbos stroomt de Geleenbeek, met aldaar de Olie-watermolen bij buurtschap Oude Kerk en de Sint Jansmolen. Op het plateau staat aan de noordoostzijde de hoeve Stammenhof.
Aan de andere kant van Sweikhuizen ligt het Danikerbos op de Danikerberg.

Over de weg van Geleen naar Schinnen komt u langs het Danikerbos. In de voormalige steenfabriek van Plinthos vindt u tegenwoordig een natuurinformatiecentrum dat zeer de moeite waard is. Maar ook het Danikerbos zelf mag u zeker niet overslaan. De paden slingeren langs naald- en loofbomen, hooilandjes en een bronbosje of bronsbosje. Langs de veldwegen liggen boomgaarden met laagstamfruitbomen, omgeven door windhagen. In het vroege voorjaar kunt u in het beekdal veel vogels, zoals de bonte specht, tegenkomen. Ook de ijsvogel laat zich hier steeds vaker zien, net als de kleine zeldzame zeggekorfslak.

Het product waarmee Sweikhuizen in de wijde omgeving bekend is, zijn haar Sjweikeser Rèngelaote. Volgens de in New York wonende Gelener Prof. Dr. Arthur Schrijnemakers is de kweek van deze pruimensoort ontstaan rond 1820 toen een zekere Jacob Lenaerts naar Sweikhuizen kwam om te gaan werken bij Peter Baggen, in die tijd de grootste fruitteler van het dorp. Zijn kennis van pruimen kweken nam hij mee. Hij wist uit een wilde zure pruimensoort een soort te kweken die tot de sappigste en fruitigste pruimen van deze streek behoorde. Dat was het begin van de pruimenteelt, die gedurende anderhalve eeuw, grote bekendheid aan Sweikhuizen zou geven.
Joep Boyens (1865-1953) gold in zijn tijd in Sweikhuizen als de grootste autoriteit inzake pruimenteelt. Van hem schijnt ook de benaming Sjweikeser Rèngelaot te stammen.

Filmlocatie Sweikhuizen

Sweikhuizen is de laatste jaren ook regelmatig decor geweest voor de opnames van bioscoopfilms en reclamespotjes. Enkele jaren geleden is in Sweikhuizen een groot deel van de Europese speelfilm 'Verder dan de maan' met o.a. de Limburgse acteur Huub Stapel, van de Belgische regisseur Stijn Conincx opgenomen. Ook het reclamespotje van Doe het zelfketen Formido is in Sweikhuizen en omgeving opgenomen. Recentelijk vonden in Sweikhuizen opnames plaats voor de Nederlandse televisieserie Flikken Maastricht. In vroeger jaren was Sweikhuizen ook decor bij filmopnames van de in Schinnen woonachtige filmmaker Henk van der Linden

Advertentie