U bent hier

Themawandeling "Roer wordt Rur"

Voor deze activiteit dient men zich vóóraf in te schrijven, dit kan tot één dag vóór de wandeling!!!!!!!

Telefonisch of sms: 06-10 75 45 95

Email: info@walkinglimburg.nl

Inschrijfformulier: klik hier

Een keer per maand wordt er een speciale thema wandeling gelopen. Dit zijn wandelingen die met zorg gekozen, voorbereid en uitgewerkt zijn. Elke thema wandeling heeft een hoge belevingswaarde en zal de deelnemer laten genieten van bijzonder mooie natuurschoon, cultuur en historie van de streek.

Vandaag wandelen onder het thema "Rur wordt Roer". De wandeling gaat voor een groot deel over Duits grondgebied.

Ter hoogte van Vlodrop (onze startplaats) bereikt de rivier de Rur Nederlands grondgebied en wordt het de Roer.

Ze meandert via Herkenbosch, Melick en Sint Odiliënberg naar het noordwesten en mondt bij Roermond via een kleine delta uit in de Maas (op 16,8 meter boven NAP). De delta bestond oorspronkelijk uit drie mondingen, waarvan er nog twee over zijn: de eigenlijke Roer en de Hambeek.

Het Roerdal is het woongebied van ijsvogels, zwanen, ganzen, bevers, bijzondere libellen en reeën. 

De deelnemers worden begeleid door Jacques Janssen, trainer en ervaren europa fietser- en wandelaar.

Deze thema wandeling "Rur wordt Roer" is 13 km lang, vlak en duurt +/- 3 uur.

Startplaats: Schurenhof, Grootestraat 49, 6063 AK, Vlodrop (voldoende gratis parkeerplaatsen).

Vertrek om 09.30 uur.

Afstand en rijtijd met auto tot startplaats: +/- 43 km (+/- 40 min.).

Carpoolen kan ook vanaf de carpoolplaats bij hotel de Valk, Mauritslaan 65, 6129 EL Urmond.

Verrekenen met de bestuurder.

Vertrek om 08.30 uur.

Kosten thema-wandeling:

Via stempelkaartkaart 2 stempels (= € 10,00) p.p. 

Zonder stempelkaartkaart: € 12,00 p.p.

Voor meer Info:

Jacques Janssen

T 06-10 75 45 95

info@walkinglimburg.nl

Verticale tabs

Gebied

Ter hoogte van Vlodrop (onze startplaats) bereikt de rivier de Roer Nederlands grondgebied. Ze meandert via Herkenbosch, Melick en Sint Odiliënberg naar het noordwesten en mondt bij Roermond via een kleine delta uit in de Maas (op 16,8 meter boven NAP). De delta bestond oorspronkelijk uit drie mondingen, waarvan er nog twee over zijn: de eigenlijke Roer en de Hambeek.

Het Roerdal is het woongebied van ijsvogels, zwanen, ganzen, bevers, bijzondere libellen en reeën.  

Wij wandelen voor een groot gedeelte over Duits grondgebied en over onverharde paden.

De Roer (Duits: Rur, Nederlands: Roer) is een zijrivier van de Maas. Haar lengte bedraagt ongeveer 165 km, waarvan 21,5 km op Nederlands grondgebied. Het stroomgebied van de Roer meet 234.000 ha; dat is 7% van dat van het totale stroomgebied van de Maas. Het verval is 643 meter.

De Roer ontspringt op ongeveer 660 meter boven NAP in de Hoge Venen, nabij het hoogste punt van België, Botrange, op het grondgebied van Sourbrodt, een deelgemeente van Robertville, in de Waalse provincie Luik. Ze stroomt zuidwaarts en daarna oostwaarts en na 15 km over Belgische bodem over de Duitse grens en dan noordwaarts naar en door Monschau. Er voegen zich over die afstand veel beken bij de Roer, zodat ze een steeds groter debiet krijgt.

Veertig kilometer van de bron ligt in de rivier de Roerdaldam, de op een na grootste stuwdam van Duitsland. Het Roermeer (Rursee) dat daardoor is ontstaan, is een uitgestrekt stuwmeer. De Rursee is verbonden met allerlei andere stuwmeren stroomop- en -afwaarts langs de Rur. Deze negen grote stuwmeren kunnen per jaar 80 miljoen m³ drinkwater leveren aan de steden Aken, Düren, Heinsberg en omgeving. Na opnieuw veertig kilometer verlaat de rivier de Eifel en begint de middenloop, die voorbij de industriesteden Düren en Jülich (Gulik), overgaat in de benedenloop. De loop van de rivier is hier bepaald door de ligging van de Roerdalslenk, een tektonische structuur in de ondergrond. In dit laatste gedeelte mondt de grootste zijrivier van de Roer, de Worm, in de rivier uit.

Advertentie