U bent hier

Themawandeling kastelen: kasteel "Alden Biesen" (B)

Een of twee keer per maand wordt er een speciale thema wandeling gelopen. Dit zijn wandelingen die met zorg gekozen, voorbereid en uitgewerkt zijn. Elke thema wandeling heeft een hoge belevingswaarde en zal de deelnemer laten genieten van bijzonder mooie natuurschoon, cultuur en historie van de streek.

Vandaag wandelen we onder het thema kastelen: kasteel "Alden Biesen".

Deze landschapswandeling, op de oostelijke helling van de boven-Demervallei, voert ons langs hoogstamboomgaarden, uitgestrekte akkers op plateaus en beekdalen met natte microcultuur. Bereid je voor op grote reliëfverschillen en schitterende panorama’s. Midden in het gebied staat de Landcommanderij Alden Biesen te pronken. Deze monumentale kasteelsite drukte niet alleen een stevige stempel op de geschiedenis van de regio, maar ook op de omgeving. En in het brongebied, helemaal in het zuiden, wandel je voorbij het prachtige wijnkasteel van Genoelselderen. De dorpjes die we passeren zijn: grote Spauwen, Weert, Klein-Membruggen, Membruggen en Rijkhoven.

De deelnemers worden begeleid door Jacques Janssen, trainer en ervaren Europa fietser- en wandelaar.

Deze thema wandeling kasteel "Alden Biesen" is 16 km lang, heuvelachtig en duurt +/- 4 uur. Diverse afkortingen zijn onderweg mogelijk i.o.m. de trainer.

Startplaats: grote parkeerplaats tegenover hoofdingang van kasteel “Alden Biesen” , Kasteelstraat 6, 3740 Bilzen (B). Voldoende gratis parkeerplaatsen.

Vertrek om 09.30 uur.

Afstand en rijtijd met auto tot startplaats: +/- 28 km (+/- 20 min.).

Carpoolen kan ook vanaf de parkeerplaats van winkelcentrum Stein, Raadhuisplein 41, 6171 JC Stein.

Vertrek om 08.45 uur.

Verrekenen met de bestuurder.

 

Kosten thema-wandeling:

Via stempelkaartkaart 2 stempels (= € 10,00) p.p. 

Zonder stempelkaartkaart: € 12,00 p.p.

Hier inschrijven bij themawandelen.

 

Voor meer Info:

Jacques Janssen

T 06-10 75 45 95

info@walkinglimburg.nl

Verticale tabs

Gebied

Alden Biesen is de naam van de vroegere landcommanderij van de Duitse Orde in Rijkhoven, Bilzen en tot 1795 de hoofdzetel van de balije Biesen. Alden Biesen is nu uitgebouwd tot een cultuurcentrum van de Vlaamse Overheid. De architecturale uitwerking van het geheel geeft blijk van een verrassende dualiteit tussen enerzijds een middeleeuwse besloten waterburcht met krijgskundige betekenis en anderzijds geeft het geheel vorm aan een weids openliggend classicistisch opgevat kasteel.

De landcommanderij Alden Biesen met aan het hoofd een landcommandeur, was de hoofdzetel van de balije Biesen van de Duitse Orde in het land van Maas en Rijn vanaf 1220 tot het einde van het Ancien Régime. Deze balije bevatte het priesterconvent en administratief centrum Commanderij Nieuwen Biesen te Maastricht (in 1468 overgegaan van Kleine Biesen te Geleen naar Maastricht) en de Commanderij van Sint-Andreas, een stadsresidentie te Luik, waar het hoofd van de balijepriesters, de grootpastor resideerde. De 10 onderhorige commanderijen (bevattende stadsresidenties, kastelen en pachthoeven met uitgestrekte landerijen), werden elk van hen beheerd door een commandeur, onder het gezag van de landcommandeur. De 12 verschillende commanderijen lagen verspreid over het huidige Belgisch Limburg, Nederlands Limburg, Vlaams-Brabant, Noord-Brabant en het huidige Duitse Noord-Rijnland. De landcommandeur zelf stond onder het gezag van de grootmeester van de Duitse Orde.

De commanderijen situeerden zich bijna alle op de Oost-Westverbinding tussen Keulen, Aken, Maastricht en Leuven met als uitzondering de Rijksheerlijkheid Gemert in het hertogdom Brabant.

De jongste commanderij, onderhorig aan Alden Biesen, was de Commanderij Aschaffenburg die door toedoen van landcommandeur Damian Hugo Philipp von Schönborn in 1749 toegevoegd werd aan Alden Biesen.

Advertentie