U bent hier

Thema wandeling "Watermolens" in het Leudal

Een of twee keer per maand wordt er een speciale thema wandeling gelopen. Dit zijn wandelingen die met zorg gekozen, voorbereid en uitgewerkt zijn. Elke thema wandeling heeft een hoge belevingswaarde en zal de deelnemer laten genieten van bijzonder mooie natuurschoon, cultuur en historie van de streek.

Vandaag 31 maart 2019 wandelen we onder het thema "Watermolens" in het Leudal.

Het Leudal is een hoog gelegen natuurreservaat aan de westoever van de Maas. De grotere hoogteverschillen maken van deze route een gezonde uitdaging.

De route loopt door het schitterende, typische landschap met beken en weiden langs de loop van de Tungelroysebeek en later langs de Zelsterbeek.

De deelnemers worden begeleid door Jacques Janssen, trainer en ervaren europa fietser- en wandelaar.

Deze wandeling is 15 km lang, merendeel vlak en een deel heuvelachtig en duurt +/- 4 uur. Er kan onderweg ingekort worden tot 8 of 10 km voor degene die hiervoor liever kiest.

Startplaats: bezoekerscentrum Leudal, Roggelseweg 56, 6081 NP, Haelen (voldoende gratis parkeerplaatsen).

Vertrek om 09.30 uur.

Afstand en rijtijd met auto tot startplaats: +/- 40 km (+/- 40 min.).

Carpoolen kan ook vanaf de carpoolplaats bij hotel de Valk, Mauritslaan 65, 6129 EL Urmond.

Verrekenen i.o.m. de bestuurder.

Vertrek om 08.30 uur.

Kosten thema-wandeling:

Via stempelkaartkaart 2 stempels (= € 10,00) p.p. 

Zonder stempelkaartkaart: € 12,00 p.p.

Voorwaarden:

Min. aantal deelnemers: 10

Hier inschrijven bij themawandelen (tót 2 dagen vóór de start).

Voor meer Info:

Jacques Janssen

T 06-10 75 45 95

info@walkinglimburg.nl

Verticale tabs

Gebied

Het Leudal is een natuurgebied in midden Limburg. Het is gelegen tussen de dorpskernen Haelen, Roggel, Neer, Nunhem en Heythuysen in de gemeente Leudal.

Het natuurgebied omvat zo'n 900 ha, waarvan een groot deel (500 ha) als reservaat beheerd wordt door Staatsbosbeheer. Midden in het gebied ligt de Sint Ursulamolen of Leumolen uit 1773 (vernoemd naar Sint Ursula). Het is een watermolen, gebruikt voor graan en olie.

De beekdalen in het Leudal zijn van een schilderachtige schoonheid. Ze zijn begroeid met grotendeels natuurlijk bos waarin ook de hazelaar, berk en wilg voorkomen. Tussen de bomen slingeren de Zelsterbeek en de Leubeek. Het water heeft de beekdalen in eeuwen tijd zo diep uitgesleten, dat ze soms op ravijnen lijken. In het voorjaar bloeit op de oevers een tapijt van bosanemonen, dalkruid en lelietjes-van-dalen. Vanuit de Maas trekken vissen stroomopwaarts de beken in, op zoek naar ondiepe wateren om te paaien. Om ze voorbij de molens te voeren, zijn vispassages aangelegd.

Op de overgang van hogere naar lagere gronden heeft afstromend regenwater holle wegen uitgesleten.

Advertentie