U bent hier

Thema wandeling "Koper" (D)

Een of twee keer per maand wordt er een speciale thema wandeling gelopen. Dit zijn wandelingen die met zorg gekozen, voorbereid en uitgewerkt zijn. Elke thema wandeling heeft een hoge belevingswaarde en zal de deelnemer laten genieten van bijzonder mooie natuurschoon, cultuur en historie van de streek.

Vandaag wandelen we onder het thema "Koper” (D).

De “Koper” wandeling leidt naar opvallende getuigen van de lange geschiedenis van metaalverwerkende industrie in Stolberg (D). Koperslagers, kopergieterijen en kopermolens bepaalden de ontwikkeling van de stad.

Op kronkelende bospaadjes of over uitgestrekte weidelandschappen loopt de route ook naar uitkijkpunten die een blik op het heerlijke Eifellandschap, gedeeltelijk tot aan België, prijsgeven.

Uniek: van mei tot augustus bloeien goudgele zinkviooltjes, die enkel hier in de ertsvelden te vinden zijn..

De deelnemers worden begeleid door Jacques Janssen, trainer en ervaren Europa fietser- en wandelaar.

Deze wandeling is 14,5 km lang en heuvelachtig en duurt +/- 4,5 uur. Er kan onderweg ingekort worden tot 10 km of verlengd tot 18 km voor degenen die hiervoor willen kiezen. Bij inschrijving aangeven.

Het is géén rondwandeling, dus er wordt éérst gereden naar het eindpunt van de wandeling, waar we genoeg auto’s achterlaten om weer na de wandeling met z’n allen naar het startpunt te kunnen rijden.                                                                                                                                                 

Eindpunt wandeling: hotel-restaurant Birkenhof, Mulartshütter Str. 20, 52224 Stolberg (D), gratis parkeren. Hier uiterlijk aanwezig zijn om 09.00 uur.

Startplaats wandeling: parkeren langs het spoor bij Kaufland Enkaufscenter of Parkdeck Burgcenter, Zweifaller Str. 30, 52222, Stolberg (D) gratis parkeren.

Vertrek wandeling om 09.30 uur.

Afstand en rijtijd met auto: +/- 50 km (+/- 45 min.).

Carpoolen kan men onderling afspreken.

Kosten thema-wandeling:

Via stempelkaartkaart 2 stempels (= € 10,00) p.p. 

Zonder stempelkaartkaart: € 12,00 p.p.

Voorwaarden:

Min. aantal deelnemers: 10

Hier inschrijven bij themawandelen (tót 2 dagen vóór de start).

Voor meer Info:

Jacques Janssen

T 06-10 75 45 95

info@walkinglimburg.nl

Verticale tabs

Gebied

Metaalwinning en -verwerking behoorde in Stolberg bij Aken gedurende een lange periode tot de traditionele ambachten. De koperwandeling zorgt ervoor, dat u midden in het verleden terecht komt.

Eigenlijk is de naam misleidend. Want koper, zoals wij het tegenwoordig kennen, werd in de buurt rondom Stolberg nooit verwerkt. Het was veel meer messing, dat Stolberg tot beroemdheid zou maken. De toenmalige generaties, die gedurende de glorietijd van de messingindustrie in de 17de en 18de eeuw leefden, noemden het huidige als messing bekend staande metaal echter doodeenvoudig “geel koper” - en maakten van Stolberg kortweg de “Koperstad Stolberg”. De Koperwandeling brengt ons tegenwoordig langs de saillante getuigen van de lange geschiedenis van de metaalafwerking in de stad. Op een lengte van goed 16 kilometer lopen de wandelaars langs kopermolens en koperhoeves.

De start van de route ligt aan de voet van de Middeleeuwse burcht in de historische oude stadskern van Stolberg. Aldaar vindt men met de koperhoeve “Rose” reeds het eerste relict uit de messing productie. Rond 1600 heeft de kopermeester deze koperhoeve gebouwd. Vandaag de dag dient hij als hoeve voor handenarbeid.

De route loopt langs meerdere oude ertsmijnen, die deels reeds door de Romeinen werden gebruikt.

Dankzij de grond, die rijk is aan zware metalen, heeft de regio nog een heel bijzondere aanblik te bieden: Van mei tot augustus bloeien goudgele zinkviooltjes, die men uitsluitend op de ertsvelden aldaar aan kan treffen. Ook een oude, niet gesloten steengroeve weet plantenliefhebbers te verrukken: De natuur heeft de ruimte weer heroverd en veranderd in een zeer divers biotoop. Hier groeien onder andere verschillende soorten orchideeën.

Wie na het eindpunt van de wandeling, nog een stuk verder wil wandelen, kan hier zonder problemen overstappen op de Eifelsteig.

Advertentie