U bent hier

Thema wandeling "Abdijen"

Een keer per maand wordt er een speciale thema wandeling gelopen. Dit zijn wandelingen die met zorg gekozen, voorbereid en uitgewerkt zijn. Elke thema wandeling heeft een hoge belevingswaarde en zal de deelnemer laten genieten van bijzonder mooie natuurschoon, cultuur en historie van de streek.

De deelnemers worden begeleid door Jacques Janssen, trainer en ervaren europa fietser- en wandelaar.

Deze thema wandeling "Abdijen" is 11 km lang, middelzwaar en duurt +/- 3 uur. (er kan ook individueel ingekort worden voor degene die dat wenst).

Startplaats: Abdij van Val-Dieu, Val Dieu 227, 4880 Aubel, België (voldoende gratis parkeerplaatsen).

Afstand en rijtijd met auto tot startplaats: +/- 37 km (+/- 30 min.).

Kosten:

Via stempelkaartkaart 2 stempels (= € 10,00) p.p. 

Zonder stempelkaartkaart: € 12,00 p.p.

Voorwaarden:

Min. aantal deelnemers: 10

Vooraf inschrijven onder themawandelen (tót 2 dagen vóór de start).

Info:

Jacques Janssen

T 06-10 75 45 95

E info@walkinglimburg.nl

Verticale tabs

Gebied

Het verhaal gaat, dat waar de wandeling begint, het dal vroeger Duivelsdal heette. Dergelijk kwaad kon alleen maar worden weggejaagd door het inplanten van een abdij. In plaats van Duivelsdal, werd het Godsdal, ofwel Le Val-Dieu. Geen idee of de duivel ook echt zijn biezen heeft gepakt.

Hoe dan ook, deze wandeling die begint in Le Val-Dieu en is een van de mooiste in het land van Herve met een adembenemend landschap.

De abdij Onze Lieve Vrouw van Val-Dieu is een haven van vrede in het hart van het land van Herve, binnen het Bisdom Luik, in het oosten van België. De abdij is een Cisterciënzer klooster van de Orde van Citeaux. Rijk aan een lange geschiedenis, kent ze nu een nieuwe opleving.

De abdij en de brouwerij kennen een rijk verleden en karakteriseren zich door de schoonheid van hun gebouwen. 

De binnenplaats, de kerk en het park zijn het hele jaar door vrij toegankelijk.

Bij de minste zonnestraling verwarmt het terras in het hart van de binnenplaats van de Abdij van Val-Dieu u met zijn royale microklimaat. 

De stallen van de abdij van Val-Dieu, niet ver van Aubel, zijn omgebouwd tot een klein restaurant.

Kom en eet in een authentieke omgeving en ontdek lokale gerechten. Deze worden geserveerd met een goed bier uit het vat Val-Dieu of een cider uit de abdij.

 

De abdij van Val-Dieu of abdij van Godsdal is een voormalige cisterciënzerabdij in de gemeente Aubel in de Belgische provincie Luik. De abdij, gesticht in het begin van de 13e eeuw, is thans een bezinningscentrum en een bezoekerscentrum met onder andere openbaar toegankelijk park, een brouwerij, een restaurant en een winkel.

De abdij van Val-Dieu of Godsdal ontstond begin 13e eeuw als een uitbreiding van de abdij van Hocht (bij Maastricht), een klooster dat zich in deze periode steeds meer ontwikkelde tot een adellijk stift voor vrouwen. In 1203 had de abdij in Weerst al een stuk grond gekocht om daarop een nieuwe abdij voor cisterciënzermonniken te bouwen. In 1216 schonk de toenmalige graaf van Dalhem, Lotharius van Are Hochstaden, echter grond voor een nieuwe abdij in het Land van Herve, precies op de grens van het graafschap Dalhem en het hertogdom Limburg. Op deze plek, in de dunbevolkte vallei van de Berwijn, ontstond in korte tijd een bloeiende kloostergemeenschap. Later nam de abt van Godsdal zitting in de statenvergadering van Dalhem. Vanaf 1598 was de abt afgevaardigd in de staten van Limburg en de Landen van Overmaas.

De abdij werd enkele keren geteisterd door brand. In 1286 vernielde een brand de kerk, die in 1331 terug opgebouwd werd. Protestantse opstandelingen, volgens sommigen Hollandse of staatse troepen, staken in 1574 de kerk en het klooster in brand. De wederopbouw werd eerst in 1625 voltooid.

Onder de Franse bezetting werden de kloosterorden afgeschaft, ook de cisterciënzers. De abdij werd door de Fransen in beslag genomen en in 1798 terugverkocht aan de abt, die er bleef wonen tot zijn dood in 1812. In 1840 slaagde de laatste overlevende monnik erin de abdij te kopen van de familie van de abt. In 1844 vestigden zich opnieuw monniken, afkomstig uit de Sint-Bernardusabdij in Bornem, in het complex, dat vanaf dat moment een priorij werd.

In februari 2002 verlieten de laatste drie monniken de priorij. Hun plaats is ingenomen door een christelijke lekengemeenschap, geïnspireerd door de regel van Benedictus en de traditie van de cisterciënzers.

Bijlagen: 

Advertentie