U bent hier

NWWL wandelingen in de omgeving van Robertville (B)

Zaterdag 10 juni organiseert de Activiteitencommissie van NWWL weer een dag met wandelingen over verschillende afstanden en moeilijkheidsgraden.

Robertville is een dorpje in de Belgische Eifel aan het gelijknamige stuwmeer. Deze stuwdam werd in 1928 gebouwd, hij steekt 55 m boven het riviertje de Warche uit dat door dit stuwmeer stroomt. Het gevormde meer van 62 ha voorziet Malmédy van drinkwater en is tevens een waterreservoir voor een hydro-elektrische centrale in Bévercé. Het meer, dat wordt begrensd door een dicht naaldbos, biedt vele sportmogelijkheden. Bij aankomst in Robertville hebben we een mooi uitzicht op het stuwmeer. In 2010 heeft men het meer geheel leeg laten lopen om groot onderhoud te plegen.

Wandelingen
We organiseren 3 wandelingen. Er zijn 2 wandelingen, wandeling A en B elk van ongeveer 9 km. Daarnaast is er een derde wandeling C van ongeveer 15km.

Wandeling A
Starttijd 09.15 uur vanuit Decathlon carpoolen naar Robertville
Deze wandeling gaat vanuit Robertville oostelijk van het meer. Eerst door velden, dan langs het riviertje de Warche waar we op vlonders lopen en later langs de waterkant van het stuwmeer bij de bosrand. Via de brug over het meer komen we weer terug in Robertville. Deze wandeling is niet zo heuvelachtig en is de makkelijkste.

Wandeling B
Starttijd 09.15 uur vanuit Decathlon carpoolen naar Roberrtville
Deze wandeling start westelijk van het meer. We komen bij de stuwdam en gaan daar het bos in om het kasteel Reinhardstein te bekijken dat hier prachtig op de berg ligt. Ook zien we de waterval van 60 m die zich hier in de Warche stort. Daarna gaat het verder door het bos om vervolgens bij het stuwmeer uit te komen. De route loopt verder langs de bosrand aan de rand van het stuwmeer tot aan de brug over het meer. Als we die oversteken, komen we weer in Robertville. Deze wandeling is zeer afwisselend, maar niet makkelijk vanwege het heuvelachtige karakter.

Wandeling C
Starttijd 07.45 uur vanuit Decathlon carpoolen naar Robertville.
De lange wandeling is een combinatie van beide korte wandelingen. We starten vanuit Robertville oostelijk van het meer. Eerst door velden, dan langs het riviertje de Warche waar we langs  op vlonders lopen en later langs de waterkant van het stuwmeer bij de bosrand. Daarna gaan we het bos in om het kasteel Reinhardstein te bekijken dat hier prachtig op de berg ligt. Ook zien we de waterval van 60 m die zich hier in de Warche stort. Daarna gaat het verder door het bos om vervolgens bij de stuwdam uit te komen. De route loopt nog even verder langs de rand van het stuwmeer totdat we weer in Robertville terug komen. Deze wandeling is zeer afwisselend, maar niet makkelijk vanwege het heuvelachtige karakter.

Koffie
Na afloop van de wandelingen gaan we een welverdiende kop koffie/cappuccino/thee + een stukje appeltaart gebruiken om even uit te rusten en we keren om ongeveer 15.00 uur weer huiswaarts. Wij adviseren u een lunch pakket mee te nemen.

Carpoolen
Wandeling C vertrekt om 07.45 uur en de wandelingen A en B vertrekken om 09.15 uur
vanuit Decathlon, Wiebachstraat 75, 6466 NG Kerkrade, achter het Roda stadion in Kerkrade. 
Leden kunnen zich opgeven voor één van deze wandelingen door de kosten ad € 11,-- (carpoolen en koffie+gebak) over te maken op bankrekening NL68 RABO 0141 8447 44 t.n.v. Nordic Walking en Wandelsportvereniging Limburg. Niet leden betalen € 15,--. De chauffeurs ontvangen later een passagiersvergoeding. Vermeld bij de betaling of per email aan welke wandeling u mee doet.
Doe dit aub zo snel mogelijk zodat we een overzicht krijgen van het aantal deelnemers.

Met vriendelijke groeten,

De Activiteitencommissie NWWL
Jan Bons

Verticale tabs

Gebied

Het was in 1354 dat Hertog Wenceslas van Luxemburg de toestemming gaf aan Renaud van Waimes om op deze plaats een kasteel te bouwen.
Door de uitsterving van de familie van Waimes, komt het kasteel achtereenvolgens in neerdalende vrouwelijke lijn in handen van de families de Zivelle, Brandscheid en Nassau.
In 1550, dankzij het huwelijk van Anne de Nassau met Guillaume de Metternich, werd Reinhardstein eigendom van deze belangrijke Rijnlandse familie die het Kasteel zal bezitten tot de Franse Revolutie.
In 1812, verkocht Graaf van Metternich, vader van de gelijknamige kanselier en toekomstige voorzitter van het Congres van Wenen, het Kasteel. Verlaten, vervalt het door de tijd heen meer en meer.
In 1965, ontdekt professor Overloop bijna bij toeval de ruïnes en volgens zijn eigen zeggen werd het « liefde op her eerste gezicht ».
Hij heeft in minder dan 18 maanden met hulp van enthousiaste geboeide geestdriftige helpers en met de hulp van de vakkennis van verschillende lokale ambachtslieden, Reinhardstein weer opgerbouwd

 

Advertentie