U bent hier

NWWL wandeling omgeving Geleenbeekdal

Vandaag wordt er een wandeling gelopen die uit twee gedeelten bestaat. Het eerste gedeelte is 15 km en men kan daarna eventueel stoppen, daarna nog eens 20 km, samen dus 35 km voor de wandelaars die trainen voor de Swentiboldmars.

Dus de 15 km start om 9.00 uur vanaf de Biesenhof, Biesenweg 1,  6164 RA in Geleen, met daarna een pauze van 30 minuten bij de Biesenhof en dan verder  voor de training met de Swentibolders van nog eens 20 km.

De 15 km gaat langs Spaubeek Schinnen. De natuur is hier op vele plaatsen mooi aangepast en teruggebracht naar hun natuurlijke loop. 

De  20 km gaat naar de startplaats en tevens binnenkomst van de Swentibold mars. De Stadssporthal te Sittard. Leuk en goed voor de lopers om de parkeermogelijkheden en de start- en finishplaats te zien. Tevens komen we langs mooie bezienswaardigheden. Zoals de watermolen in Sittard en het Stadspark van Sittard. Ook komen we langs de oude steenfabriek Plinthos( Grieks voor steen). Deze werd in 1920 gebouwd onder de naam Sint Jozef. Achter de fabriek lag de kleigroeve die inmiddels opgevuld is. De metalen mallen werden met de hand gevuld. In 1975 is de productie gestopt en er is nu het centrum voor Natuur - en milieu -Educatie voor de westelijke mijnstreek gevestigd.
Tevens lopen we een stuk langs de Geleenbeek die in Heerlen ontspringt. Dit hebben we op een eerdere wandeling door Jan al kunnen zien. Eerst kleurde het water zwart door de kolengruis en is daarna als riool gebruikt en kreeg al vlug de bijnaam keutelbeek. Hii is in het beheer van het Waterschap Roer en Overmaas die haar weer een natuurlijke loop wil geven. Dit is al goed te zien bij Kasteel Terborgh en bij de Biesenhof. Er heeft zich een vegetatie ontwikkeld met Grote Kattenstaart, Bosbies, Grote lisdodde en Pitris. De blauwe reiger voelt zich hier goed thuis.

Jos Diederen

Gsm 06-5357 3760

Verticale tabs

Advertentie