U bent hier

NWWL wandeling in de omgeving van Schinveld

Wil je toch bewegen, maar loop je liever niet alleen, dan is dit de gelegenheid om gezellig met anderen de natuur op te zoeken en te genieten van alles wat bloeit en leeft.

Beste leden en niet leden,

Op zondag 19 mei gaan we wandelen in de bossen en velden van Schinveld. Het is een wandeling in vlak terrein over grindwegen en bospaden. Af en toe moeten we ons een weg zoeken in de vochtige delen van het bos, maar dat maakt de wandeling ook weer afwisselend. De wandeling is ongeveer 10 km lang.

De Schinveldse Bossen is de benaming voor een bosgebied ten noordoosten van de plaats Schinveld, tegen de grens met Duitsland. Met een oppervlakte van 308 hectare zijn de Schinveldse Bossen het grootste aaneengesloten stuk bosgebied van de regio, al worden ze her en der wel onderbroken door landbouwgronden en overgebleven kleigroeves.

Het bosgebied is deels gelegen op de helling van een beekdal en deels, in het verlengde daarvan, op natte graslanden. De Rodebach, een zijbeek van de Roode Beek, stroomt langs het noorden van de bos, dat voor haar afwatering echter aangewezen is op de Ruscherbeek. Aan de noordzijde van het bos bevindt zich verder het zweefvliegveld Leiffenderveld, dat sinds 1974 in gebruik is. In het bos liggen ook een waterwingebied en het openluchtmuseum Nonke Buusjke.

Het noordelijke deel bestaat uit naaldbos (grove dennen), dat begin 20e eeuw werd aangeplant als productiebos op een zandige bodem, waar daarvoor heide groeide. Het zuidelijke en oostelijke deel van het bosgebied bestaat uit loofbos (eiken en beuken) op een lössbodem. De beheerder van het bosgebied is Natuurmonumenten, die het noordelijke deel van het bos ook wil omvormen tot een meer gediversificeerd loofbos.

Plantensoorten in het gebied zijn bijvoorbeeld blauwe bosbes, struikheide en wilde kamperfoelie (de eerste twee in het naaldbos). In het bosgebied komen zoogdieren als boommarter, ree, steenmarter en vos en verder een aantal roofvogelsoorten en de kramsvogel voor. Langs de randen van het bos komt de kleine ijsvogelvlinder voor.

In de Schinveldse bossen ligt een aantal kleigroeves. Al in de Romeinse tijd stond Schinveld bekend om zijn goede aardewerk. Later werd vooral klei gewonnen voor de productie van van dakpannen en bakstenen. De plaatselijk wel 10m dikke laag Reuverklei is meer dan 2 miljoen jaar geleden door de Oermaas neergelegd. Het klimaat was toen subtropisch en de rivier had brede bosrijke oevers, waar na iedere overstroming een dun laagje klei achterbleef.
Door de ondergrondse kleilaag zijn de Schinveldse bossen van nature vrij nat. Regenwater kan niet diep in de bodem doordringen en stroomt vlak onder de oppervlakte af naar het noorden. De kleigroeves hebben een grote invloed op de natuurlijke grondwaterwinning. Het water verzamelt zich in de groeves waardoor de Schinveldse bossen plaatselijk sterk zin verdroogd.
Tegenwoordig wordt geen klei meer gewonnen, maar de groeves zijn er nog wel. Bij ondiepe kleiwinningen, als de Grote Allee en de Ruscher, is een afwisselende oevervegetatie ontstaan en er leven veel bijzondere diersoorten. Vooral libellen zijn hier talrijk, waaronder de zeldzame Bruine winterjuffer. In de rietzomen broedt Bruine Kiekendief, Oeverzwaluw en Dodaars. In de moerassige zones leven reptielen en amfibieën zoals de Alpenwatersalamander en de Hazelworm.

Details van de wandeling
Vertrek op zondag 19 mei om 09:30 uur
Plaats van vertrek: Bezoekerscentrum Roode Beek/Boven Water Food&Drinks, Aan de Voeëgelsjtang 1, 6451 PS SCHINVELD (Via de navigatie: KOEWEG of postcode 6451 PS).Tel. 045-564 05 05.
Lengte van de wandeling: ongeveer 10 km
Een wandeling op vlak terrein in het bos en het veld.

Natuurlijk is deze wandeling voor NWWL leden gratis, neem wel je KNBLO-pasje mee.  

Niet leden van NWWL zijn ook welkom, maar zij betalen € 3,50.

Met vriendelijke groeten,

Jan Bons
GSM: 06-2445 4835

Verticale tabs

Advertentie