U bent hier

NWWL wandeling in de omgeving van Schimmert

Als je niet alleen wilt lopen omdat je het leuker en veiliger vindt dit met meerdere mensen te doen en je contacten wilt uitbreiden, wij begeleiden jullie door ons mooie landschap naar de prachtigste plekjes, wil je deze sfeer proeven kom dan met ons mee.

Beste leden en niet leden,

Op zondag 11 September 2016 gaan we lopen in Schimmert.

Kenmerken van de wandeling:

Vertrek op zondag 11 september 2016 is om 9.30 uur.
Plaats van vertrek: grote parkeerplaats schuin tegenover Brasserie de Druppel, Oranjeplein 9, 6333 DB Schimmert.
Lengte van de wandeling ongeveer 15 km zoals altijd begeleid door wandel begeleiders.

We laten jullie deel 2 van het Pieterpad zien, ongeveer 5 km volgen we het Pieterpad van het Ravensbos tot aan Griezegrubben, daarna draaien we af naar de visvijver waar we voor langs Wijnandsrade aflopen en dan via Aalbeek naar Arensgenhout weer terug naar het Ravensbos om zo het laatste stukje te pakken van het Pieterpad

Bezienswaardigheden: Watertoren Schimmert, onderstuk van de windmolen Zeldenrust dat in 1962 is afgebouwd, landgoed Puttersdael. We volgen de Plats beek een stuk, we kruisen een paar keer het Pelgrimspad, we gaan door holle wegen. We zien prachtige bijzondere bomen, het bosje lijkt wel een sprookjes bos. We lopen langs de mooie visvijvers van Nuth en langs een dassen burcht bij Wijnandsrade. Dan via Aalbeek naar Arensgenhout naar het Ravensbos om zo het laatste stukje te pakken van het Pieterpad.
Het Pieterpad is zo'n populaire en bekende wandelroute dat menigeen denkt dat het Pieterpad er al eeuwen ligt. Velen menen dat het Pieterpad een oude pelgrimsroute is, net zoals de route naar Santiago de Compostella. Dat is misschien ook niet eens zo vreemd gedacht, want het Pieterpad voert tenslotte naar de Sint Pietersberg. Toch is de Sint-Pietersberg geen bedevaartsoord en zeker niet voor de protestantse Noord-Groningers uit Pieterburen!
Dan is het Pieterpad toch zeker een oude uitgesleten handelsroute of iets dergelijks? Maar neen, ook dat is niet het geval. Het Pieterpad is in de periode tussen 1975 en 1981 bedacht, gelopen en beschreven door twee dames op leeftijd: Toos Goorhuis-Tjalsma en Bertje Jens.
Het Pieterpad is ontstaan vanuit het verlangen om ook in Nederland een wandelroute tot stand te brengen, die vergelijkbaar zou zijn met de lange doorgaande wandelroutes, zoals die elders in Europa al veel langer bestaan. Gezien de vrij geringe grootte van ons eigen land lag het van het begin af aan in de bedoeling dan ook maar helemaal van het noorden naar het zuiden te gaan. Het werd zodoende de verbinding van Pieterburen aan de Groninger waddenkust naar de Sint-Pietersberg bij Maastricht. Vandaar de naam Pieterpad. Degenen die er niet genoeg van kunnen krijgen, vinden op de Sint-Pietersberg aansluiting met de GR 5, die desgewenst tot de Middellandse Zee kan worden gevolgd.
Windmolen “Zeldenrust”
Op de heuvel Lichtenberg bij Schaesberg, stond in de Franse Tijd een achtkante houten windmolen. Ze was eigendom van Johannus Hendricus Dautzenberg (1734-1817), van beroep landbouwer, grondeigenaar, molenaar en brouwer en tevens Schepen van de Heerlijkheid Shaesberg. Hij trouwde met de molenaarsdochter uit Eys en vestigde zich later te Weustenrade.
Pieter Willem Willems, die notaris en later burgemeester in Schimmert was, kocht omstreeks 1800 de molen en liet hem naar Schimmert overplaatsen. Volgens een contract uit 1835, waarin Bogman jaarlijks voor 850 Luikse Guldens de molen pachtte, werd hij “Zeldenrust” genoemd.

Natuurlijk is deze wandeling voor NWWL leden gratis, neem wel je KWBN-pasje mee.

Niet leden van NWWL zijn ook welkom, maar zij betalen 4,00.

Met vriendelijke groeten,

Iwan Slabbers, GSM; 06-8120 2404

Verticale tabs

Advertentie