U bent hier

NWWL wandeling in de omgeving van Rijckholt

Zondagmorgen 12 jan. 2014 om 09.30 uur is er wandelen voor Nordic Walkers en wandelaars in de omgeving van Rijckholt.

Als je niet alleen wilt lopen omdat je het leuker en veiliger vind dit met meerdere mensen te doen en je contacten wilt uitbreiden, of de bekende “stok achter de deur” nodig hebt, stel dan niet uit maar loop met ons mee.

Hallo wandelaars (leden en niet-leden) en iedereen die wil genieten van prachtige natuur- en vergezichten.

Deze wandeling start bij eetcafé Riekholt, Rijksweg 184, 6247 AN Rijckholt.
Aanvang 09.30 uur. Parkeerplaats aanwezig.
De route is 11 km lang met enkele klimmetjes, maar deze zijn goed te doen. Ook zijn er bankjes om af en toe te pauzeren.
De wandeling gaat over brede bospaden, veldwegen, holle wegen en enkele verharde wegen. We worden zeker beloond met mooie vergezichten.

We betreden het plateau van Margraten. Dit voert ons verder naar St. Geertruid  en via akkers en boomgaarden weer terug naar Rijckholt.
Na de wandeling kunnen we nog gezellig iets eten of drinken bij eetcafé Riekelt, Rijksweg 184, 6247 AN Rijkholt.

Natuurlijk is deze wandeling voor leden van NWWL gratis, neem wel je KNBLO-pasje mee.
       
Niet leden zijn ook welkom, maar zij betalen € 4,00.

Met vriendelijke groeten,
Bea Smeets
GSM 06-2501 7098

Verticale tabs

Gebied

Rijckholt is omgeven door boomgaarden. Fruitteelt hoort van oudsher bij Zuid-Limburg.
De karaktervolle hoogstamboomgaarden hebben in de vorige eeuw plaatsgemaakt voor appel en perenakkers. Deze wandeling voert vanuit het Maasdal via de Schone Grub door het Savelsbos.
Informatie over de omgeving:
Het Savelsbos is een oud hellingbos, dat ligt als een smalle gordel aan het Maasdal. Er zijn veel broedvogels, dassenburchten en vossen. Ook wonen er steenmarters en hermelijnen. In het Savelsbos staan voornamelijk loofbomen. Er groeien bosanemonen, bosviooltjes en sleutelbloemen.
De Schone Grub, is een erosiegeul, die miljoenen jaren geleden is gevormd door afstromend regen- en smeltwater. Het ravijn heeft een lengte van ruim 1 km en in de wand zijn div. krijt-en vuursteenlagen zichtbaar.
We passeren een pre-historische vuursteenmijn. In 1881 stuitte een Belgische  archeoloog Marcel de Puydt op een door mensenhanden bewerkte stukken vuursteen uit ong. 3950 v.C. Het komvormig stuk grond, bezaaid met stukken vuursteen en enorme vuursteenafval,  wordt het Groot Atelier genoemd. Een werkplaats dus. Hieruit valt te herleiden dat de mens al in de prehistorie in staat was om op bijna industriële wijze te produceren. Staatsbosbeheer organiseert hier avondexcursies.
Ook passeren we de Henkeput. Dit is een prehistorische groeve, waar 6000 v.C. mergel werd gewonnen. De put is een kuil met daaronder een gewelf van 15 m doorsnede. In deze put zijn nog vele skeletresten van mens en dier gevonden. Er is nu een hek omheen geplaatst.

Advertentie