U bent hier

NWWL wandeling in de omgeving van Haelen

Als je niet alleen wilt lopen omdat je het leuker en veiliger vindt dit met meerdere mensen te doen en je contacten wilt uitbreiden, is dit een unieke kans. Wij begeleiden je door ons mooie landschap naar de prachtigste plekjes. Wil je deze sfeer proeven kom dan met ons mee.

Beste leden,

Op zondag 11 december 2016  gaan we in het natuurgebied Leudal lopen.

Je kunt alvast een indruk krijgen van het gebied waarin we wndelen door op onderstaande link te klikken:
https://goo.gl/photos/LRKC4oLccWTRepqAA

Kenmerken van de wandeling:

-Vertrek op zondag 11 december 2016 om 09:30 uur.
-Startlocatie: Parkeerplaats Bezoekerscentrum Leudal, Roggelseweg 58, 6081 NP Haelen.Hier kunnen we na afloop een lekker kopje koffie drinken of iets anders tot ons nemen. 
-Lengte van de wandeling: ongeveer 16 km. Het is een nagenoeg vlakke boswandeling met een paar kleine hellinkjes erin, over merendeel onverharde paden en verharde wegen.

Wij proberen zoveel mogelijk te carpoolen waarbij wij een bijdrage van € 2,50 vragen voor de chauffeur. Verzamelen is dan rond 8:30 uur op de carpoolplaats bij Motel van der Valk in Urmond, vanwaar we vertrekken richting onze startlocatie. 

Natuurlijk is deze wandeling voor NWWL leden gratis, neem wel je KNWB-pasje mee. 

Niet leden van NWWL zijn ook welkom, maar zij betalen € 4,00.

Met vriendelijke groeten,

Bert Limbeek

GSM: 06-2523 2784 

Verticale tabs

Gebied

Het Leudal is een natuurgebied van zo’n 900 ha, waarvan circa 500ha de het Staatsbosbeheer als reservaat beheerd wordt. Het is een zandgebied, dat ontstaan is in de IJstijd. Men vindt er beekdalen, landduinen en bosvennen. Door dit gebied stromen de Leubeek (vandaar de naam van het gebied), de Zelsterbeek, de Haelensebeek, de Tungelroyse beek en de Roggelse beek. Midden in dit gebied staat de Ursulamolen uit 1773 (vernoemd naar Sint Ursula). Het is een watermolen, gebruikt voor graan en olie. Het Leudal is een zeer gevarieerd natuurgebied met bos (loof en naaldbomen), heidegebied en droge graslanden. Deze molen is op zondag open van 13:00 tot 17:00 uur (voor degene die naar binnen willen om hem te bekijken). Naast vossen en herten vindt men er ook verschillende vogelsoorten. Onder andere zwarte en groene spechten, goudvinken gele kwikstaartjes, sperwers en boomvalken. Maar men vindt er ook ijsvogels. In 2002 zijn hier bevers uitgezet die het goed lijken te doen. Op een deel van de droge graslanden laat het Staatsbosbeheer paarden grazen. In dit gebied staat ook de ruïne van de St. Elisabethmolen.
Op betrekkelijk voedselarme plekken bloeien in het voorjaar de slanke sleutelbloem, bosanemoon, dalkruid en lelietjes van dalen. Ten oosten van de St. Elisabethmolen liggen schrale graslanden met o.a. gevlekte orchis. 

 

Advertentie