U bent hier

NWWL wandeling in de omgeving van de Ruhrsee (D)

Als je niet alleen wilt lopen omdat je het leuker en veiliger vind dit met meerdere mensen te doen en je contacten wilt uitbreiden, of de bekende “stok achter de deur” nodig hebt, stel dan niet uit maar loop met ons mee.

Hallo wandelaars(sters)

Zondag 22 september gaat het avontuur naar de Eifel rondom de Ruhrsee en omgeving. Wij starten in Simmerath-Ruhrberg en lopen langs de Ruhrsee naar de Urftstaumauer (zeer mooie dam) met zeer fraaie en mooie uitzichten, verder stijgend met een zeer steile klim naar de Dreiborner Hochfläche welke zich op zo`n 500 meter hoogte bevindt. Het is een voormalig militair oefenterrein en een open vlakte met mooie vergezichten. We passeren het voormalig dorpje Wollseifen dat na de oorlog ontruimd en gebruikt werd voor militair oefen terrein eerst door de Britten en vanaf 1950 door de Belgen. Pas in 2005 werd het gebied aan de Duitsers terug gegeven. Men mag de wandelpaden hier niet verlaten vanwege eventueel nog verborgen munitie. Ook zijn hier en daar nog restanten van bunkers te zien. We lopen over deze open vlakte en nemen de mooie panorama beelden in ons op. Dalen dan af naar het dorpje Einruhr, hier staan een paar prachtige vakwerkhuisjes. Eventueel kunnen we hier een pauze inlassen en van een kop koffie genieten om daarna verder langs de Ruhrsee terug naar de startplaats in Ruhrberg te wandelen.
Het betreft een +/- 18 km lange wandeling waar een flinke klim in zit maar verder best te doen is.

Details van de wandeling:
Vertrek: zondag 22 september
Het start adres is: Parkeerplaats (over de stuwdam rijden en de daar gelegen parkeerplaats benutten; kosten 4 euro voor de hele dag)
Straat: See ufer, Postcode: 51152, Simmerath-Ruhrberg
Wandeling in heuvelachtig terrein met een stevige klim
Bos en open veld met mooie en verrassende vergezichten.
Deels verharde, deels onverharde paden
Lengte: +/- 18 km

We gaan carpoolen met vertrek om 9:00 uur
Plaats van vertrek: Parkeerplaats Decathlon, Wiebachstraat, Kerkrade
Kosten voor carpoolen € 5,-- + parkeerkosten delen.
                          
Natuurlijk is deze wandeling voor leden van NWWL gratis, neem wel je KNBLO-pasje mee.
Niet leden van NWWL zijn ook welkom, maar zij betalen € 3,50.

Met vriendelijke groeten,
Hans Dikken
GSM  06-1817 2593

Verticale tabs

Gebied

Historie van Wollseifen

Het afgelegen dorpje Wollseifen werd rond 1200 gesticht. Men leefde hier van de landbouw, maar door de Realteilung, waarbij ieder kind een evenredig deel erfde verarmde het dorp.
Een andere belangrijke rol hierin speelt het drieslagstelsel en de bezetting door de Franssen.
Dit leidde in het midden van de 19e eeuw tot een uittocht van bewoners.
In het begin van de 20e eeuw kwamen door de bouw van de Urfttalsperre de eerste toeristen naar Wollseifen en zorgden voor een economische impuls in het stille dorp.
Ook de bouw van de nabijgelegen Ordensburg Vogelsang, waarmee na de machtsovername door Hitler in 1934 werd begonnen, zorgde voor extra werkgelegenheid.
Van de gevechten tijdens de Tweede Wereldoorlog bleef het dorp ongeschonden tot in de winter van 1944-1945 toen door bomaanslagen door de geallieerde troepen vele huizen werden verwoest
en meerdere dorpsbewoners om het leven kwamen. In de nazomer van 1946 had men de ergste oorlogsschade weer hersteld en waren de akkers weer in gebruik genomen.
Toen kwam echter voor de 120 gezinnen, in totaal 550 personen, uit het dorp een evacuatiebevel van de Britse bezetter.
Binnen drie weken moesten ze een nieuw onderkomen zoeken en hun verhuizing organiseren.
Er ontstond een militair oefenterrein dat Camp Vogelsang werd genoemd en eerst door Britse en vanaf 1950 door Belgische troepen als oefenterrein werd gebruikt.
Hierdoor werden de meeste huizen van het dorp binnen korte tijd verwoest door schietoefeningen.
De bewoners mochten slechts één keer per jaar, tijdens Allerheiligen, hun dorp bezoeken om de doden te herdenken.
In het midden van de jaren 1950, toen ook het kerkhof steeds meer kapot ging door de oefeningen, werden 155 doden herbegraven op kerkhoven in de omgeving.
Alleen een heiligenbeeld, een elektriciteitshuisje, een deel van de school
en de St. Rochuskerk bleven staan en in 2006 werd door de Nordrhein-Westfalen-Stiftung 70.000 Euro beschikbaar gesteld om het kerkgebouw te renoveren.
Het dak was door de schietoefeningen helemaal verdwenen, maar werd in de loop der tijd door het Belgische leger weer zo goed en zo kwaad als mogelijk hersteld.
Het dak van de kerk zal, net als de kerktoren, met het in deze regio gebruikelijke leien dak worden bekleed. Ook worden er nieuwe ramen en deuren in de kerk gezet,
het puin uit het kerkschip verwijderd en de muren verbeterd.
De zolder blijft behouden als schuilplaats voor vleermuizen.
Rondom de kerk zijn nog resten te vinden van een bijzondere plantengemeenschap met daarin Brave hendrik (Chenopodium bonus-henricus).
Het is te hopen dat deze bij de restauratie van de kerk gespaard kan blijven.
Deze planten groeiden vroeger op boerenerven, maar zijn door de intensivering van de landbouw bij ons grotendeels verdwenen.
Waar vroeger een dorp stond, staan nu 20 ruwbouw huizen waarin de soldaten gevechten in huis en op straat oefenden.
In mei 2001 werd er bijvoorbeeld geoefend voor de bevrijding van Kosovo. Maar ook politie en andere reddingsdiensten gebruikten het gebied voor oefeningen.

Advertentie