U bent hier

NWWL bloesem wandeling in de omgeving Eijsden en het Savelsbos

Eind april hopen we dat de bloesem in zijn volle schoonheid te bewonderen is. Daarom verschuiven we de wandeling Teuven/Sippenaeken van 28 april naar een later tijdstip.
Op deze datum gaan we dan wandelen in de Eijsder Beemden, we lopen langs boomgaarden naar het Savelsbos en komen via het prchtige kasteel van Eijsden weer op de Vroenhof in Eijsden terug.

Eijsder Beemden
Direct langs de Maas ten noorden van Eijsden ligt het 63 ha grote rivieroeverreservaat Eijsder Beemden. Het bestaat uit graslanden, plassen, wilgenbossen en een heringericht groot grindgat. De gehele oppervlakte wordt extensief jaarrond begraasd door een kudde koniks en galloways.
De Eijsder Beemden is een goed voorbeeld van een snelle natuurlijke ontwikkeling vanuit een cultuursituatie. Door de grote variatie aan bodem- en vochtomstandigheden en de invloed van de grazers vinden vele planten en dieren er geschikte leefomstandigheden. De koniks en galloways brengen variatie in de vegetatie door hun graasgedrag. Waar ze weinig grazen, ontstaat ruigte en bos; waar ze vaak komen blijft de vegetatie grazig en open. De Maas oefent vooral invloed uit tijdens hoog water. Het snel stromende water erodeert grasmat en bodem en zorgt daarmee voor kale grond waar pioniersoorten kunnen kiemen. Het water voert ook zaden aan. De Maas en de grazers zorgen samen met de uitgangssituatie van het terrein voor grote variatie.

Savelsbos
Het Savelsbos (Limburgs: Savelsbösj) is een 6 km lange, vaak smalle gordel van hellingbossen op de (vaak steile) oostelijke maasdalhelling oostelijk en zuidoostelijk van Maastricht. De oppervlakte bedraagt ca 240 ha [1]. Het bos kent zeer steile, vaak eroderende hellingen en veel trappenpaden. Een gebied met een oppervlakte van 360 ha is aangemerkt als Natura 2000-gebied[2].
Het Savelsbos is gelegen tussen Maastricht, Cadier en Keer, Gronsveld, Eckelrade, Sint Geertruid, Moerslag en Rijckholt. Het bos is onderverdeeld in het Eijsderbos, het Rijkholterbos, de Riesenberg en het eigenlijke Savelsbos.

Kasteel Eijsden                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Kasteel Eijsden, ook wel Laag Caestertburg of de Borg genoemd, is een herenhuis met kasteelhoeve gelegen aan de Graaf de Geloeslaan tussen Laag-Caestert en Eijsden in de Nederlands Limburgse gemeente Eijsden-Margraten. Het kasteel is gelegen aan de rivier de Maas.
Het tegenwoordige kasteel is gebouwd in 1636, verbouwd in 1767 en historiserend gerestaureerd in 1881-1886. Het bestaat uit twee haaks op elkaar staande vleugels die aan de buitenhoek op een uitspringende zware hoektoren aansluiten die weer geflankeerd wordt door een smal traptorentje. Beide torens zijn voorzien van een helmdak met knobbelspits. Aan het uiteinde van de oostvleugel bevindt zich eveneens een torenachtig gebouw met daarin een poort met doorgang naar het binnenplein. Boven deze poort bevindt zich het jaartal van voltooiing van het kasteel en het alliantiewapen van de families De Lamargelle en von Bocholtz. Ook deze toren heeft een helmdak met knobbelspits. Het geheel is volledig omgracht waardoor het als een waterkasteel kan worden betracht. Het kasteel is gebouwd in een maniëristische Maaslandse renaissance-stijl, met gevels die alle rijkelijk zijn voorzien van speklagen (mergelbanden afgewisseld met rode bakstenen), venster omlijstingen van Namense steen en een kroonlijst van mergelsteen.

Details van de wandeling
Vertrek op zondag 28 april om 09:30 uur
Plaats van vertrek: Café de Raetskelder, Vroenhof 8, 6245 BZ in Eijsden
Lengte van de wandeling: ongeveer 14 km
Een wandeling door bos en open veld in heuvelachtig terrein. Prachtige vergezichten. Als we geluk hebben, zitten we midden in de bloesemtijd van de fruitboomgaarden.

Natuurlijk is deze wandeling voor NWWL leden gratis, neem wel je KNBLO-pasje mee.

Niet leden van NWWL zijn ook welkom, maar zij betalen € 3,50.

Met vriendelijke groeten,

Jan Bons
GSM: 06-2445 4835

Verticale tabs

Advertentie