U bent hier

GR5 Langeafstandswandeling Kanne (B) naar Nice (F)

DE GR 5 (Grande Randonnée) ... DE DROOM VAN VEEL WANDELAARS.

Mythisch parcours, van de Noordzee tot de Middellandse Zee (2500 km), van de Lage Landen naar de Azurenkust (Côte d'Azur), door de Ardennen, Luxemburg, Vogezen, Jura en de Alpen, de GR 5 is hét langeafstand pad naar de zon.

Net als de wandeling naar Compostella is de GR 5 een ervaring die veel langeafstandslopers hopen te volbrengen. Ofwel in verschillende delen, verspreid over de vakantie van meerdere jaren, of in één keer op de pensioengerechtigde leeftijd.

Als wandeltrainer ga ik enthousiaste deelnemers begeleiden die de stap te groot vinden om dit alleen te doen.

In 2018 hebben we in de maanden juni, juli, augustus en oktober s'zondag één etappe van gemiddeld 20 km gelopen. 

In 2019 liepen we in  april, mei, juli en september (zaterdag/zondag) twee etappes van gemiddeld 20 km.

In april bereikten we via de Belgische Ardennen de Luxemburgse grens en gingen vanaf mei daar verder in de richting van de Franse grens. 

In 2020 ivm COVID-19, géén GR5 gelopen. 

In 2021 ivm COVID-19, géén GR5 gelopen.

In 2022 ivm COVID-19, géén GR5 gelopen.

De data in 2023 zal afhankelijk zijn van het eventuele verloop van COVID-19. Zie agenda en/of nieuwsbrieven.

In mei 2023 is voorlopig gepland om verder te gaan in de Vogezen van zondag 21 mei t/m vrijdag 26 mei 2023 in dagetappes van gemiddeld 15 km. 

Afstand van Kanne (B), waar we gestart zijn in 2018,  tot aan de Franse grens is 355 km (145 km in België + 210 km in Luxemburg).

De planning is, hoe verder we vorderen op de GR 5, er ook meer aaneengesloten wandeldagen per maand en dan ook overnachting(en) zullen volgen, tot maximaal 1 á 2 aaneen gesloten weken (wandelvakantie). Dit alles in overleg met de deelnemers en organisator.

Minumum aantal deelnemers per etappe is 10 en maximaal 15.

Voor wie niet aan elke etappe zou kunnen deelnemen is het mogelijk een over te slaan (b.v. rustdag) na overleg met de organisator.

Kijk voor een overzicht van de maandelijkse etappes, door te klikken op "Programma" onderaan deze pagina.

Er wordt gelopen met een dagrugzakje waarin we eten, drinken en regenkleding meenemen.

De exacte gegevens over start- finischplaats/parkeerplaats(en) en carpoolen volgt aan de deelnemers,  als alle inschrijvingen en betalingen (6 weken voor de start) binnen zijn.

Er is ook een GR 5 Wandelgroep WhatsApp aangemaakt, wil je hier ook deel van uit maken om met de deelnemers hiervan te kunnen communiceren, geef dan via een WhatsApp, je naam en mobiele telefoon nummer door aan Marjorie Breekveldt tel.nr. 06-20467377.

Verticale tabs

Gebied

De GR5 is een langeafstandswandelpad (Grande Randonnée) van Hoek van Holland naar Nice (ca. 2500 kilometer). De route is grotendeels gemarkeerd met de bekende wit-rood-markeringen voor langeafstandswandelingen en behoort tot de populairste van de Europese langeafstandswandelingen. Veel wandelaars uit Nederland lopen deze route aansluitend op het Pieterpad, waarvoor de route in de jaren '90 speciaal is gewijzigd nabij Maastricht. Ook vormt het een belangrijk onderdeel van de Europese wandelroute E2, waar naast de GR5 ook een deel door Engeland en Schotland wordt gelopen.

De route loopt vanaf Hoek van Holland via Bergen op Zoom, Diest naar Maastricht. Varianten zijn ook aanwezig, zoals het aansluitende Pelgrimspad vanuit Amsterdam, of de GR5A vanuit Oostende. Vanaf het eindpunt van het Pieterpad, of ten oosten daarvan via Dalhem en Wezet, gaat het pad naar het zuiden richting de Belgische Ardennen. Vervolgens gaat het langs de Luxemburgs-Duitse grens. Ten zuiden van Luxemburg gaat het pad Frankrijk in. Het blijft ten westen van Metz en gaat net ten noorden van Nancy de Vogezen in. Het gaat door de Vogezen naar het zuiden en blijft ten westen van Mulhouse. Bij de Jura komt het pad langs de Franse zijde van de Frans-Zwitserse grens te lopen. Vervolgens gaat het door de Zwitserse Jura naar Nyon. Van daaruit kan men, via Lausanne de boot over het Meer van Genève nemen naar Thonon-les-Bains of naar Saint-Gingolph. Hierna volgt de GR5 de Franse zijde van de Frans-Zwitserse en later de Frans-Italiaanse grens door de Alpen, om te eindigen in Nice of Menton aan de Middellandse zee.

Advertentie