U bent hier

NWWL wandeling in de omgeving van Thorn

Wil je toch bewegen, maar loop je liever niet alleen, dan is dit de gelegenheid om gezellig met anderen de natuur op te zoeken en te genieten van alles wat bloeit en leeft.

Beste leden,
Op zondag 8 juni gaan we lopen in Thorn.

De wandeling die wij vandaag, zondag 8 juni, gaan lopen is een licht glooiende  grenswandeling. Een deel van deze wandeling gaat langs verschillende maasplassen. We gaan via de Witbeek naar het dorpje Kessenich en door het prachtige natuurgebied ’t Vijverbroek. Van hieruit lopen we weer richting Thorn.

Kenmerken van de wandeling:
Vertrek op zondag 8 juni om 09:30 uur
Plaats van vertrek: Parkeerplaats Kasteelhoeve De Grote Hegge, Waterstraat 9, 6017 AJ Thorn. Hier kunnen wij na afloop een kopje koffie gaan drinken.
Lengte van de wandeling: ongeveer 15 km, welke we met circa 5km kunnen verlengen om Wessem te bekijken. Alleen als het weer dit toelaat en men het wil.
De wandeling gaat over on- en verharde wegen.

Natuurlijk is deze wandeling voor NWWL leden gratis, neem wel je KNBLO-pasje mee.

Niet leden van NWWL zijn ook welkom, maar zij betalen € 4,00.

Met vriendelijke groeten,
Bert Limbeek
GSM: 06-2523 2784

Verticale tabs

Gebied

Thorn
Thorn ( Limburgs: Thoear) is is het eerste Nederlandse stadje. Kreeg in de 13de eeuw stadsrechten. Op 1januari 2007 werd samengevoegd met de omliggende gemeenten tot de nieuwe gemeente Maasgouw. Tot de ontginning in de 10e eeuw was het gebied rond Thorn heel drassig. Aan de rand van dit gebied liep de Romeinse heirbaan van Maastricht naar Nijmegen. Omstreeks 990 werd op een hoogte, dicht bij de Maas, door graaf Ansfield, die getrouwd was met Hereswint (Hildewaris), een stift, klooster voor benedictaressen gesticht, de Abdij van Thorn. Dit klooster groeide uit tot een wereldlijk stift (voor adellijke dames) en een vorstendom. Onder de Fransen kreeg Thorn het zwaar te verduren. In deze tijd kreeg het ook zijn witte kleur. Nadat de adellijke dames gevlucht waren, voerden de Fransen een belasting in op basis van de omvang van de ramen. De arme bevolking, vaak wonend in grote panden, die voorheen toebehoorden aan de rijke lieden, kon deze niet opbrengen. Om de hoogte van de belasting te beperken werden de meeste ramen dicht gemetseld en werden de huizen, om dit te verbergen wit gekalkt.

Advertentie