U bent hier

NWWL wandeling in de omgeving van Maastricht

Wil je gaan wandelen, maar loop je liever niet alleen, dan is dit de gelegenheid om gezellig met anderen de natuur op te zoeken en te genieten van alles wat bloeit en leeft.

Dag natuurliefhebbers(ters),

Zondag 14 juli zoeken we het weer eens in de zuid westelijke hoek van Limburg, we gaan naar het Jekerdal in Maastricht.

Het Jekerdal is een natuurgebied en het stroomgebied van het riviertje de Jeker in de gemeente Maastricht. Het dal wordt begrensd door de Sint-Pietersberg (Plateau van Caestert) aan de oostzijde en de Cannerberg aan de westzijde. We zien langs de Jeker de voormalige watermolen van Nekum en de Lombokmolen liggen. Aan het zuidelijke uiteinde ligt Château Neercanne en aan de andere kant van de grens in België het plaatsje Kanne.
In het Jekerdal zijn twee Nederlandse wijngaarden gelegen, Hoeve Nekum en de Apostelhoeve.
Het dal heeft ernstig te lijden onder verdroging, als gevolg van een daling van het grondwaterpeil. Dit werd enerzijds door de aanleg van het Albertkanaal veroorzaakt en is de laatste jaren versterkt door de dieptewinning van mergel in de nabijgelegen groeve van de ENCI, die voor deze dieptewinning zeer veel grondwater wegpompt naar de rivier de Maas.
Het Jekerdal is bijzonder mooi gelegen. Het biedt een on-Nederlandse aanblik en trekt daardoor veel wandelaars, fietsers vanuit Maastricht, maar ook toeristen.
We lopen door het bos op de St.Pietersberg en als we uit dit bos komen, hebben we zicht op het eerder genoemde Chateau Neercanne. Tenslotte gaan we de berg op langs de Apostelhoeve.
De Apostelhoeve ligt op de Louwberg, in het verlengde van de Cannerberg aan de westkant van het Jekerdal.In het Jekerdal werden al vanaf de middeleeuwen wijndruiven verbouwd, tot de 'Kleine IJstijd' daar omstreeks 1600 een einde aan maakte. De fruitteler Hugo Hulst besloot op De Apostelhoeve in 1970 weer een wijngaard aan te leggen. Daarmee is De Apostelhoeve het oudste nog functionerende wijnbedrijf van Nederland. Tegenwoordig wordt een oppervlakte van 6 hectare voor wijnbouw gebruikt.
Op de bodem, die bestaat uit kiezel en mergel met daaroverheen een laag löss, worden de volgende druivenrassen geteeld: riesling, auxerrois, rivaner en pinot gris. Daarvan worden uitsluitend witte wijnen gemaakt, die een frisse, mineralige smaak hebben en qua stijl en productie verwant zijn met wijnen uit de Elzas.
Nadat we de Apostelhoeve gepasseerd zijn, lopen we nog even op veldwegen naar de wijk Wolder van Maastricht om op de plaats van vertrek uit te komen.
Het is heuvelachtig terrein, met alleen de weg naar de Apostelhoeve als een moeilijkere klim. De wandeling is 9 km lang, voor de helft op asfaltwegen en de andere helft op grindwegen en bospaden.

Kenmerken van de wandeling:
Vertrek: zondag 14 juli om 09:30 uur
Plaats van vertrek: Café - Eetkamer Saint Servais, Susserweg 1, 6213 NE  Maastricht.
Lengte van de wandeling: ongeveer 9 km
Een wandeling op verharde en onverharde wegen en bospaden

Natuurlijk is deze wandeling voor NWWL leden gratis, neem wel je KNBLO-pasje mee.  

Niet leden van NWWL zijn ook welkom, maar zij betalen € 3,50.

Met vriendelijke groeten,

Jan Bons
GSM: 06-2445 4835

Verticale tabs

Advertentie